De ontdekking van de harthersenen

Het communicatienetwerk van ons hart

In onze maatschappij wordt ons geleerd dat de hersenen een leidinggevende functie hebben in het gezond houden van ons lichaam. Maar dit perspectief is slechts een deel van een veel groter verhaal. Natuurlijk regelen onze hersenen heel veel, maar ze kunnen dat niet alleen. Ze werken nauw samen met ons hart. Het hart is niet voor niets het eerste orgaan dat tot leven komt en voor onze dood als laatste stopt. Het is onderdeel van een hoogontwikkeld zenuwstelsel en informeert de hersenen over wat het lichaam op een bepaald moment nodig heeft. Oude tradities vertellen ons dat ons hart het centrum is van onze intuïtie, onze emoties en ons geheugen en dat het de deur is naar andere rijken van het bestaan (Braden, 2018). In 1991 publiceerde een team van wetenschappers hierover een baanbrekend onderzoek…
 
Onder leiding van J. Andrew Armour M.D. Ph.D. (2003) van de Universiteit van Montreal, publiceerde het team een artikel dat bewees dat het hart meer is dan een pomp. Het team deed onderzoek naar de relatie tussen hart en hersenen en ontdekte dat ongeveer 40.000 axonen samen een communicatienetwerk in ons hart vormen. Axonen zijn uitlopers van neuronen: gespecialiseerde cellen die informatie delen met andere cellen in het lichaam. Het was al bekend dat neuronen in grote getalen in onze hersenen en ons ruggenmerg aanwezig zijn. Maar dat axonen zich ook in ons hart bevinden en informatie overdragen, biedt nieuwe inzichten in hoe de communicatie in ons lichaam verloopt (Braden, 2018).
 
Simpel gezegd: het team kwam tot de ontdekking dat zich hersenen in ons hart bevinden –de zogenoemde harthersenen. De harthersenen communiceren belangrijke veranderingen in hormonen en andere chemische stoffen naar onze hersenen, zodat deze de nodige maatregelen kunnen treffen. De harthersenen doen dit door de taal van het lichaam (emoties) om te zetten naar de elektrische taal van het zenuwstelsel, zodat onze hersenen de boodschap begrijpen. Er vindt dus een hoogontwikkeld tweerichtingsverkeer plaats tussen hart en hersenen, die elkaars functioneren beïnvloeden (Braden, 2018). Hoe beter het hart en de hersenen op elkaar zijn afgestemd, hoe beter dit is voor je gezondheid.
 
Maar het hart regelt niet alleen lichamelijke functies. Het Institute of HeartMath, dat zich sinds 1991 volledig richt op onderzoek naar en het doorgronden van het volledige potentieel van het hart, heeft met vele onderzoeken inmiddels bewezen dat de toepassingsmogelijkheden van ons hartpotentieel eindeloos zijn. De onderzoeken richten zich onder andere op het gebied van hoofd/-hartcoherentie, hartintelligentie en doelbewuste zelfgenezing. Een aantal onderzoekers (McCraty, Rollin, Atkinson & Trevor Bradly, 2004) van het instituut vat dit mooi samen: ‘De kern van intuïtie is het menselijk hart. Het bezit intelligentie met een verfijndheid en grootte die we steeds beter leren begrijpen en kennen. We weten dat we deze intelligentie kunnen ontwikkelen, zodat we er veel aan kunnen hebben.’
 
Het gebruik van onze hartwijsheid verklaart waarom we bij een eerste ontmoeting bijna onmiddellijk weten wat we aan iemand hebben, hoe we soms vooraf al weten hoe een situatie zich zal ontwikkelen en hoe we ons immuunsysteem versterken door hartemoties als dankbaarheid, liefde en vreugde te trainen. Het verklaart ook de zogenaamde ‘geheugenoverdracht’ bij harttransplantaties: herinneringen van het hart van een donor die naar het lichaam van de ontvanger worden overgedragen. Er zijn veel verhalen bekend van ontvangers die zich met de komst van hun donorhart, nieuwe, levendige gebeurtenissen uit een ‘ander leven’ herinneren of nieuwe gedragingen hebben die niet passen bij hun oude levensstijl (Braden, 2018).
 
Met andere woorden… Deze baanbrekende onderzoeken laten ons zien dat er veel meer mogelijk is dan we in deze westerse wereld denken. En precies bij dat ‘denken’ zit ‘m de crux… Onze voorvaderen wisten al dat juist ons hart toegang biedt tot enorme wijsheid. Voel wat dat ‘weten’ alleen al met je hart doet.
 


Bronnen:

Armour, A.J. (2003). Neurocardiology: Anatomical and Functional Principles. Heartmath Research Center, Institute of HearthMath.
 
Braden, G. (2018). De mens als ontwerp. Van evolutie door toeval tot transformatie naar keuze: buitengewone ontdekkingen voor een gezonder en langer leven. Utrecht, Nederland: Ankh Hermes.
 
McCraty, Rollin, Atkinson & Trevor Bradley (2003). Electrophysiological Evidence of Intuition: Part 1. The Surprising Role of the Heart. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 10(1), 133-143. 

Wetenschap & Inspiratie

door duda-wsm 16 maart 2025
Zo’n heer-lijk-e dooddoener. En je hoort ‘m vooral op momenten dat je er niet op zit te wachten.
door Wendy ten Bookum 15 maart 2025
Er zijn van die eyeopeners die je, je leven lang bij blijven... Eén daarvan is voor mij het werk van Ernst Chladni.
door Wendy ten Bookum 5 juni 2020
De kwantumfysica vertelt ons -in tegenstelling tot de klassieke natuurkunde- dat er geen waarnemersonafhankelijke werkelijkheid is.
Meer posts